Ga naar de inhoud
Zelfbouw camper kopen

Aankoop

-

23 november 2022

Zelfbouw camper kopen

Welke bus kies je als je er eentje wil (laten) ombouwen tot camper? Waar moet je allemaal op letten? En wat is nou eigenlijk de allerbeste bus die er is? Goed nieuws! Vrijwel elke bus is om te bouwen tot buscamper. Maar wat de perfecte bus voor jou is, dát is afhankelijk van jouw persoonlijke eisen en wensen. Stap één is daarom het stellen van de volgende vragen:

Dit moet je weten als je een zelfbouw camper zoekt

 • Wat is je budget?
 • Met wie ga je reizen?
 • Maak je lange of korte reizen?
 • Welke landen ga je bezoeken?
 • Welke faciliteiten vind je belangrijk?
 • Hoeveel ruimte heb je nodig?
 • Ben je een wildkampeerder of hou je van iets meer luxe?

Wat kost een zelfbouw camper?

De totale kosten van een zelfbouw camper hangen volledig af van je wensen. Stel daarom eerst vast wat je budget precies is. Dat bepaalt voor een groot deel welk merk en formaat bus je kunt kopen. Maar dan moet je eerst weten welk formaat past bij jouw wensen. Zodat straks alle nodige faciliteiten ingebouwd kunnen worden. Stel jezelf daarom eerste de volgende vragen:

 • Met hoeveel personen ga je reizen?
 • Wil je lange of korte reizen maken?
 • Welke landen ga je bezoeken en wat is het klimaat daar?
 • Welke faciliteiten moeten aanwezig zijn in jouw droombus?
 • Hoeveel ruimte heb je nodig?
 • Ben je een wildkampeerder of hou je van luxe?

Hieronder beantwoorden we alle veelgestelde vragen:

Waar moet ik op letten als ik zelf een bus koop?

Hou rekening met het betalen van BPM, de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Dit geldt niet voor bedrijfswagens, maar wel wanneer je als particulier een bestelbus koopt. Dit moet je, als je zelf een bus koopt, optellen bij de verkoopprijs. Maar, hoe ouder de bus, hoe lager de rest BPM. Ook kan het zijn dat je 21% BTW moet betalen. Dat staat er bij online prijzen niet altijd bij.

Regel een onafhankelijke aankoopinspectie. Dan weet je zeker dat er goed gekeken wordt naar schade, roest, de kilometerstand ten opzichte van de staat van de bus, de motor en andere belangrijke punten.

Controleer de ledige massa van de bus. Dit is het gewicht zonder belading en passagiers. Vergelijk dit met de toegestane maximum massa (TMM) en kies een bus met een TMM van 3300 of 3500 kg. Want is er een maximum van 3000 kg, dan is er nog maar weinig ruimte voor de bebouwing en lading. Bovendien mag je met een B-rijbewijs tot maximaal 3500 kg gewicht rijden.

Met hoeveel mensen kan ik reizen in een buscamper?

Er passen behoorlijk wat mensen in een buscamper. Het belangrijkste is dat het aantal gewenste slaap- en zitplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Tip: neem hierin jullie lengte mee. Want dat bepaalt of je een lengtebed of dwarsbed nodig hebt. Bedenk ook van tevoren of je wil kunnen staan in de bus. Naast een groot bed in de bus kun je extra slaapplaatsen creëren met een slaaphefdak. Gaan er huisdieren mee, dan is het fijn om ook voor hen een vast plekje te hebben. Zodra je dit voor jezelf duidelijk hebt weet je of je een brede of smalle bus zoekt. En hoe lang jouw toekomstige camper minimaal moet zijn.

Wat heb ik nodig voor lange en korte reizen?

Ga je vooral weekendjes weg. Wil je een aantal weken op vakantie? Of ga je fulltime op avontuur? Bij langere reizen zijn comfort en een hoop ruimte en faciliteiten belangrijker, dan wanneer je alleen weekendjes weg gaat. Bij korte reizen of citytrips is een kleine, compacte buscamper wel zo makkelijk, want die kun je parkeren in een parkeervak en de meeste parkeergarages. Ga je langer op reis en off grid, dan zijn een ruime indeling en bepaalde faciliteiten geen overbodige luxe. Lees meer over die faciliteiten bij: Welke faciliteiten zijn onmisbaar in een buscamper.

Heeft het type landen dat ik ga bezoeken invloed op de keuze voor een buscamper?

Het klimaat waarin je reist, bepaalt een aantal keuzes die je voor het verbouwen van een bus maakt. Ben je bijvoorbeeld van plan om vooral het koude noorden te bezoeken, dan is een grotere buscamper met standkachel erg fijn. Je brengt meer tijd binnen door en krijgt te maken met koude temperaturen. Ga je naar het warmere zuiden, dan kan een dakventilatiesysteem prettig zijn. Qua formaat is een kleine camper in deze regio’s dan weer perfect. Bij warm weer ben je vaker buiten en heb je dus minder binnenruimte nodig. Extra opties om te overwegen als je gaat reizen in een warm klimaat zijn: airco of een luifel buiten, zodat je bij je camper in de schaduw kunt zitten.

Welke faciliteiten zijn onmisbaar in een buscamper?

Dit is erg persoonlijk en hangt ook weer af van het type reizen dat je gaat maken. Wil je bijvoorbeeld een buiten douche of maak je gebruik van de douche ruimte op een camping? Hou je van uitgebreid koken? Wil je een grote koelkast? Waar wil je je water en gas bewaren? Wil je koud en warm water tot je beschikking hebben? Vind je het niet erg om het bed op te klappen, wil je juist ruimte voor een vast bed of eentje die in hoogte verstelbaar is? Wil je een toilet in jouw huis op wielen? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een porta potti. Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Tip: bij Buscamper op maat maken we altijd samen een camper indeling. Zo weet je zeker dat alle faciliteiten die voor jou belangrijk zijn erin passen.

Waar moet ik rekening mee houden qua indeling in de buscamper?

Heb je voldoende aan de ruimte onder het bed, of moeten er ook bovenkastjes komen? Wil je fietsen mee kunnen nemen of een surfplank? Zo ja, waar ga je die laten? Maak een lijst van de dingen die je mee wil nemen en bedenk goed waar je alles gaat opbergen. Er zijn verschillende manieren om via een slimme indeling extra ruimte te creëren. Zo kun je onder een vast bed veel kwijt. Wil je een opklapbaar bed, dan kan het handig zijn om een deel van de vloer te verhogen. Dit heeft allemaal invloed op de indeling en dus het formaat bus.

Welke faciliteiten heb ik nodig voor wildkamperen?

Kampeer je alleen off grid in de lente en zomer, of ook graag in de winter? Het antwoord op deze vragen is van invloed op de benodigde faciliteiten als je wild wil kamperen. Zo is het belangrijk om goede accu’s en een laadregelaar te hebben en zonnepanelen om bij te laden. Het goed isoleren van een buscamper is altijd belangrijk, want daarmee voorkom je dat de bus kan gaan roesten. Maar kampeer je midden in de natuur, dan telt isolatie extra mee. Want je kunt je niet even ergens op een camping opwarmen als het buiten vriest. Ben je van plan om naar het noorden te reizen, dan is een grotere buscamper met standkachel erg fijn. En natuurlijk heb je kookgelegenheid en een watertank nodig als je wild kampeert. Hoe uitgebreid je dit wil aanleggen hangt af van je wensen.

Welke buscamper past bij mij?

Als je de voorgaande vragen hebt doorgelezen dan heb je duidelijk welk formaat bus past bij jouw reiswensen. Je weet welke faciliteiten erin moeten zitten en hoeveel zitplaatsen je nodig hebt. Dan is het nu tijd om een type bus uit te kiezen. We hebben een aantal bussen en merken voor je uiteengezet die populair als ombouw camper zijn. Hierin hebben we onderscheid gemaakt tussen grote en kleine bestelbussen.

Grote bestelbus

Kiezen voor een grote bus heeft voor- en nadelen. Zo nemen grotere campers meer ruimte in beslag, kosten ze meer wegenbelasting en zijn de verzekeringskosten hoger. De voordelen van een grote bestelbus zijn, meer leefruimte en meer opslagruimte voor fietsen of surfplanken onder je bed. Of voor een watertank voor je buiten douche.

Drie populaire grote bestelwagens:

 1. Fiat Ducato (Peugeot Boxer en Citroën Jumper)
 2. Mercedes Sprinter
 3. Volkswagen Crafter

Kleine bedrijfswagen

Een kleinere bestelbus of bedrijfswagen, heeft als voordelen dat je mobieler bent. Hij is gemakkelijker te besturen, wat zeker in van die smalle Europese kronkelstraatjes een plus is. Een kleine bus kun je bijna overal parkeren. En zelfs in de stad is de bus ook prima voor dagelijks gebruik. Qua budget zijn kleine bussen aantrekkelijker. Ze zijn goedkoper in de aanschaf, je betaalt minder wegenbelasting en verzekeringskosten en rijden zuiniger.

Drie populaire kleine bestelwagens:

 1. Volkswagen Transporter
 2. Mercedes Vito
 3. Renault Traffic

Het zoeken en ombouwen van je buscamper uitbesteden

Vind je het spannend om zelf een bus te kopen of te kiezen voor een zelfbouw camper? Bij Buscamper op maat helpen we je graag met het vinden van een bus en het ombouwen. Neem gerust contact op om jouw ideale buscamper te bespreken. Wij vinden gegarandeerd de meest passende bus bij jouw droom!