Ga naar de inhoud
Wat is de beste bus voor een camper

Aankoop

-

23 november 2022

Wat is de beste bus voor een camper

Welke bus kies je als je er eentje wil (laten) ombouwen tot camper? Waar moet je allemaal op letten? En wat is nou eigenlijk de allerbeste bus die er is? Goed nieuws! Vrijwel elke bus is om te bouwen tot buscamper. Maar wat de perfecte bus voor jou is, dát is afhankelijk van jouw persoonlijke eisen en wensen. Stap één is daarom het stellen van de volgende vragen:

Dit moet je weten als je een buscamper kiest

 • Wat is je budget?
 • Met wie ga je reizen?
 • Maak je lange of korte reizen?
 • Welke landen ga je bezoeken?
 • Welke faciliteiten vind je belangrijk?
 • Hoeveel ruimte heb je nodig?
 • Ben je een wildkampeerder of hou je van iets meer luxe?

Wat is je budget?

Het belangrijkste bij het zoeken van jouw droombus is het budget. Dat bepaalt voor een groot deel welk merk en formaat bus je kunt kopen. Maar dan moet je wel eerst weten welk formaat past bij jouw wensen. En dat bepaal je door de volgende informatie te verzamelen. 

Met wie ga je reizen?

Het aantal personen waarmee je reist, bepaalt het aantal slaapplaatsen en passagiersplaatsen die nodig zijn. Maar neem hierin ook jullie lengte mee. Want dat bepaalt of je een lengtebed of dwarsbed nodig hebt. En wil je graag kunnen staan in de bus? Dan zijn die extra centimeters bepalend voor het type bus dat je kiest. Ga je op reis met je gezin dan heb je voldoende ruimte nodig. Denk aan extra slaapplaatsen dankzij een slaaphefdak en wellicht één of meer draaistoelen. Gaan er huisdieren mee, dan is het fijn om ook voor hen een vast plekje te hebben. Is dit allemaal duidelijk? Dan weet je nu of je een brede of smalle bus zoekt en hoe lang jouw toekomstige camper minimaal moet zijn. 

Maak je lange of korte reizen?

Wat voor reizen wil je maken met de buscamper? Ga je vooral weekendjes weg. Wil je een aantal weken op vakantie? Of ga je fulltime op avontuur? Bij langere reizen zijn comfort en een hoop ruimte en faciliteiten belangrijker, dan wanneer je alleen weekendjes weg gaat. Bij korte reizen of citytrips is een kleine, compacte buscamper wel zo makkelijk, want die kun je parkeren in een parkeervak en de meeste parkeergarages. Ga je langer op reis en off grid, dan zijn een ruime indeling en bepaalde faciliteiten geen overbodige luxe. Over die faciliteiten vertellen we straks nog wat meer. 

Welke landen ga je bezoeken?

Is dat belangrijk, denk je misschien. Maar het klimaat waarin je reist, bepaalt een aantal keuzes die je nu maakt. Ben je bijvoorbeeld van plan om vooral het koude noorden te bezoeken, dan is een grotere buscamper met standkachel erg fijn. Je brengt meer tijd binnen door en krijgt te maken met koude temperaturen. Ga je naar het warmere zuiden, dan kan een dakventilatiesysteem fijn zijn. Qua formaat is een kleine buscamper in deze regio’s dan weer perfect. In een warmer klimaat ben je veel vaker buiten. Extra opties om te overwegen zijn: airco of een luifel buiten, zodat je bij je camper in de schaduw kunt zitten. 

Welke faciliteiten vind je belangrijk?

Dit is erg persoonlijk en hangt ook weer af van het type reizen dat je gaat maken.  Wil je bijvoorbeeld een buiten douche of maak je gebruik van de douche ruimte op een camping? Hou je van uitgebreid koken? Wil je een grote koelkast? Waar wil je je water en gas bewaren? Vind je het niet erg om het bed op te klappen, wil je juist ruimte voor een vast bed of eentje die in hoogte verstelbaar is? Wil je een toilet in jouw huis op wielen? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een porta potti. Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Bij Buscamper op maat maken we daarom altijd eerst samen een camper indeling. Zo weet je zeker dat alle faciliteiten die voor jou belangrijk zijn erin passen.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Heb je voldoende aan de ruimte onder het bed, of moeten er ook bovenkastjes komen? Wil je fietsen mee kunnen nemen of een surfplank? Zo ja, waar ga je die laten? Maak een lijst van de dingen die je mee wil nemen en bedenk goed waar je alles gaat opbergen. Er zijn verschillende manieren om via een slimme indeling extra ruimte te creëren. Zo kun je onder een vast bed veel kwijt. Wil je een opklapbaar bed, dan kan het handig zijn om een deel van de vloer te verhogen. Dit heeft allemaal invloed op de indeling en dus het formaat bus. 

Ben je een wildkampeerder of hou je van iets meer luxe?

Sta je graag midden in de natuur, op campings of parkeer je het liefst midden in de stad? En kampeer je alleen in de lente en zomer, of ook graag in de winter? Het antwoord op deze vragen is van invloed op de benodigde faciliteiten. Zo heb je op de camping minder faciliteiten – zoals een douche en toilet – nodig, dan wanneer je voornamelijk off grid kampeert zonder voorzieningen. Kampeer je wel graag in de natuur, dan heb je voldoende stroom nodig. En dan is het bijvoorbeeld goed om naar zonnepanelen te kijken.

Welke buscamper past bij jou?

Je hebt nu duidelijk welk formaat bus past bij jouw reiswensen. Je weet welke faciliteiten erin moeten zitten en hoeveel zitplaatsen je nodig hebt. Dan is het nu tijd om een type bus uit te kiezen. We hebben hieronder een aantal bussen en merken voor je uiteengezet die populair als ombouw camper zijn. Hierin hebben we onderscheid gemaakt tussen grote en kleine bestelbussen.

Grote bestelbus

Kiezen voor een grote bus heeft voor- en nadelen. Zo nemen grotere campers meer ruimte in beslag, kosten ze meer wegenbelasting en zijn de verzekeringskosten hoger. De voordelen van een grote bestelbus zijn, meer leefruimte en meer opslagruimte voor fietsen of surfplanken onder je bed. Of voor een watertank voor je buiten douche. 

Drie populaire grote bestelwagens:

 1. Fiat Ducato (Peugeot Boxer en Citroën Jumper)
 2. Mercedes Sprinter
 3. Volkswagen Crafter

Kleine bedrijfswagen 

Een kleinere bestelbus of bedrijfswagen, heeft als voordelen dat je mobieler bent. Hij is gemakkelijker te besturen, wat zeker in van die smalle Europese kronkelstraatjes een plus is. Een kleine bus kun je bijna overal parkeren. En zelfs in de stad is de bus ook prima voor dagelijks gebruik. Qua budget zijn kleine bussen aantrekkelijker. Ze zijn goedkoper in de aanschaf, je betaalt minder wegenbelasting en verzekeringskosten en rijden zuiniger. 

Drie populaire kleine bestelwagens:

 1. Volkswagen Transporter
 2. Mercedes Vito
 3. Renault Traffic

Hou hier ook rekening mee

Lees, voordat je een definitieve keuze maakt, deze laatste punten nog even door:

 • Hou rekening met het betalen van BPM, de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Dit geldt niet voor bedrijfswagens, maar wel wanneer je als particulier een bestelbus koopt. Dit moet je, als je zelf een bus koopt, optellen bij de verkoopprijs. Maar, hoe ouder de bus, hoe lager de rest BPM. Ook kan het zijn dat je 21% BTW moet betalen. Dat staat er bij online prijzen niet altijd bij. 
 • Koop je zelf een bus? Regel een onafhankelijke aankoopinspectie. Dan weet je zeker dat er goed gekeken wordt naar schade, roest, de kilometerstand ten opzichte van de staat van de bus, de motor en andere belangrijke punten.
 • Ga je zelf een bus ombouwen? Controleer de ledige massa van de bus. Dit is het gewicht zonder belading en passagiers. Vergelijk dit met de toegestane maximum massa (TMM) en kies een bus met een TMM van 3300 of 3500 kg. Want is er een maximum van 3000 kg, dan is er nog maar weinig ruimte voor de bebouwing en lading. Bovendien mag je met een B-rijbewijs tot maximaal 3500 kg gewicht rijden. 
 • Elke bus die omgebouwd wordt tot buscamper moet geregistreerd worden bij een RDW-keuringsstation. De bus moet hiervoor aan een aantal eisen voldoen en je betaalt een eenmalige vergoeding. De RDW is behoorlijk streng, dus zorg dat je van tevoren goed op de hoogte bent van alle gestelde eisen.
 • Dan is er nog de wegenbelasting. Heb je een camper, dan kun je in aanmerking komen voor het kwarttarief en krijg je 75% korting. De reden hiervoor is dat campers, over het algemeen, minder gebruik maken van het wegennet. Lees hier meer over de inrichtingseisen van de belastingdienst.

Vind je het spannend om zelf een bus te kopen of te kiezen voor een zelfbouw camper? Bij Buscamper op maat helpen we je graag met het vinden van een bus en het ombouwen. Neem gerust contact op om jouw ideale buscamper te bespreken. Wij vinden gegarandeerd de meest passende bus bij jouw droom!

Onze buscampers op een rij

Om de keuze makkelijker te maken en de kosten laag, werken we bij Buscamper Op Maat met drie standaard modellen. Ieder hebben ze zo hun specificaties:

De Florida

Slaaphefdak met slaapgedeelte boven
Volledige isolatie
Compressor koelbox/koelkast
Draaistoel
Optie voor extra gordel zitplaatsen

Meer over de Florida http://buscamperopmaat.nl/buscampers/florida

De Nevada

Slaaphefdak met slaapgedeelte boven
Uitschuifbare bank tot 135 cm breed
Extra veel opbergruimte onder de bedbank
Ruime keuken met spoel-en-kookcombinatie
Draaistoel

Meer over de Nevada http://buscamperopmaat.nl/buscampers/nevada

De Traveler

Stahoogte in de buscamper
Uitschuifbare tafel tot 150 cm of een telescopische tafel
Extra veel opbergruimte onder het bed
Grote keuken
Dakraam

Meer over de Traveler http://buscamperopmaat.nl/buscampers/traveler

Al onze buscampers zijn volledig uitgerust, met alles wat je nodig kunt hebben op je reis. Maar er zijn nog een aantal extra opties die je kunt toevoegen:

 • Victron omvormer
 • Zonnepanelen
 • Dieselkachel
 • Schuifraam rechts
 • Luifel voor buiten
 • Extra draaistoel
 • Afritsbaar tentdoek
 • Two-tone spuiten in jouw droomkleuren
 • Links- en rechtsachter glaslookpanelen
 • Cabine- en raamgordijnen
 • RDW-bedbank (extra zitplaatsen)

Staat jouw optie of droom bus er niet bij? Je kunt er bij Buscamper Op Maat ook voor kiezen om je buscamper helemaal zelf samen te stellen. Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden. We denken graag met je mee over jouw ideale buscamper!