Ga naar de inhoud
Zonnepanelen op je camper

Tips

-

25 september 2023

Zonnepanelen op je camper

Als je vaak op pad gaat met je camper, en je wilt graag duurzaam op reis gaan, dan zijn zonnepalen de perfecte oplossing. Het is een populaire toevoeging om de energievoorziening te vergroenen. Hoe dit werkt, wat de voordelen en nadelen zijn vind je in deze blog.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren elektriciteit zodra er licht opvalt. Die elektriciteit wordt opgeslagen in een accu. Dankzij een regelsysteem gebeurt dat automatisch, net zolang tot de accu is opgeladen.  Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt opgeslagen in een accu, zodat je de stroom later kunt gebruiken. Een accu is dus essentieel voor een zonnepaneel systeem voor een camper. Ideaal dus voor recreatieve toepassingen, vooral als je langere tijd op een vrije camperplaats staat. Maar dat is niet alles, er zijn nog genoeg andere voordelen:

Voordelen van zonnepanelen

  1. Milieuvriendelijk

Zonne-energie is dé manier om uitstoot te verminderen. Daardoor verminder je de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

  • Jouw camper is meer waard

Door het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je camper omhoog gaan. Vooral als je deze uiteindelijk wilt verkopen. Veel potentiële kopers vinden campers met duurzame opties interessanter. 

  • Stille stroomopwekking

De zonnepanelen genereren elektriciteit zonder veel lawaai te maken. Generatoren maken bijvoorbeeld wel lawaai door de brandstof.

  • Flexibel

Je hebt keuze uit kleine panelen of grote panelen, het is maar net wat je wilt en wat er past. Buscamper op Maat helpt jou kiezen bij de geschikte zonnepanelen en bij de installatie.

  • Kostenbesparing

De investering in zonnepanelen is de beste investering. Uiteindelijk op lange termijn profiteer je van voordelen zoals dat je minder afhankelijk bent van dure campings of brandstofgeneratoren. Ook heb je belastingvoordelen en subsidies voor zonne-energie. 

  • Onafhankelijk van elektriciteit

Je hoeft niet meer te kijken naar campings met stopcontacten om stroom te krijgen. Je bent vrij om te reizen en kamperen waar je maar wilt. Geen zorgen meer om het opladen van batterijen of aansluitingen op het elektriciteitsnet dus!

Bij de overweging om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk dat je ook weet wat je nadelen zijn. Accu’s van het zonnepaneel kunnen overladen worden als je geen regelaar gebruikt. Ook is het installeren van een zonnepaneel een grote investering en werkt het niet goed bij bewolkt weer. 

Hoeveel kost een zonnepaneel voor een camper?

Als je een zonnepaneel wilt kopen voor je camper, is het belangrijk om te weten dat de prijs afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de grootte van het paneel, de efficiëntie en de kwaliteit. Over het algemeen kost een zonnepaneel voor een camper tussen de €100 en €500.

Hoeveel stroom heb ik nodig?

Voor het aanschaffen van een zonnepaneel is het handig om te weten hoeveel stroom je nodig hebt per dag. Dit kan je berekenen door te kijken hoeveel watt je per dag nodig hebt. Vervolgens bepaal je hoeveel zonnepanelen je hiervoor nodig hebt om genoeg stroom te ontvangen. 

Buscamper op Maat helpt jou

Het is belangrijk dat een upgrade van je camper goed wordt uitgevoerd, met de juiste specialisten en de juiste kennis. Buscamper op Maat biedt deze expertise. Met onze unieke maatwerkoplossingen voor zonnepanelen reis je zorgeloos en in stijl naar je volgende bestemming. Met ons aan je zijde krijgt jouw droomcamper precies de unieke touch die je voor ogen hebt. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vandaag nog contact met ons op.