
Hoe maak je van een bus een camper
Buscampers zijn ontzettend hip. Misschien overweeg jij, net als steeds meer mensen, om zelf een bus om te bouwen tot leuke camper. Er zitten dan ook veel voordelen aan het bezitten van een buscamper. Veelgehoorde redenen om dit doen zijn: geld besparen op vakanties, door in je eigen voertuig te reizen en slapen. Je kunt je huisje op wielen overal mee naartoe nemen en genieten van het buitenleven. Terwijl je ook alle comfort van thuis hebt.
De grootste uitdaging die mensen tegenkomen bij het ombouwen van een bus tot een camper, is uitzoeken hoe je alle nodige voorzieningen kunt installeren. En het ontbreken van ervaring met timmerwerk, loodgieterswerk of het aanleggen van elektriciteit. Maar laat dat je niet afschrikken. Met een beetje onderzoek en wat handige tips kun je een heleboel zelf doen!
Voordat je start met ombouwen
Een bestelbus ombouwen tot de ideale camper op maat klinkt als een enorme uitdaging. Daarom is het belangrijk dat je eerst een plan van aanpak maakt. Wat zijn al je wensen en eisen? En passen deze bij de toegestane maximum massa? Dit kun je nagaan door de ledige massa van de bus te controleren. Ofwel het gewicht zonder belading en passagiers. Vergelijk dit met de toegestane maximum massa (TMM) en kies voor een kleinere bestelbus met een TMM van 3300 of 3500 kg. Want is er een maximum van 3000 kg, dan biedt dat nog maar weinig ruimte voor bebouwing en lading. Is je bus zwaarder, dan komt hij niet door de keuring. Bovendien mag je met een B-rijbewijs tot maximaal 3500 kg gewicht rijden.
Wat is je budget?
Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Beslis daarom eerst wat het beste bij je wensen en budget past. Wil je voltijds in de buscamper reizen of gebruik je hem alleen voor korte vakanties en uitjes? Dit bepaalt hoeveel tijd en werk je in de verbouwing moet steken. Wat voor voorzieningen wil je in je camper? Wat heb je nodig om comfortabel op jouw droomreis te gaan? Wat is je budget voor het gehele project? Neem hierin de aanschaf, het ombouwen en vaste kosten zoals verzekeringen, BPM bedrag mee. Een bus naar camper ombouwen kun je zo luxe en duur maken als je wil. Van tevoren een budget opstellen helpt je om al je wensen uit te kunnen voeren. Hoeveel wil je uitgeven aan een lege bus en wat blijft er dan nog over voor de ombouw tot jouw ideale camper?
Hoe wil je je camper indelen?
Met hoeveel mensen ga je reizen? Dat bepaalt het aantal slaap- en zitplaatsen en dus de grootte van de bestelbus. Wil je draaistoelen of permanente? Dan is er nog ruimte nodig voor een keuken en bergruimte. Wat wil je allemaal meenemen? Zitten daar grote dingen bij zoals surfplanken of fietsen? Wil je een douche of een cassette toilet in de bus, dan kost dit extra ruimte. Wil je een vast bed of bank/bed-constructie? En last but not least: wil je kunnen staan in de bus? Tip: maak een tekening van je ideale indeling.
Welke voor voorzieningen vind je belangrijk?
Hoe comfortabel wil je reizen? Ga je vooral op campings staan of ook off grid? Hou je van uitgebreid koken? Wil je douchen in de bus? Reis je het hele jaar door? Dan is een standkachel belangrijk en misschien wil je ook een airco en zonnepanelen?
Hoe vaak ga je de camper gebruiken?
Ben je van plan de buscamper slechts af en toe te gebruiken? En sta je vooral op een camping? Dan heb je waarschijnlijk niet alle faciliteiten nodig. Wil je ermee in de stad rijden? Dan is het fijn om een bus te hebben die door smalle straatjes kan, in parkeergarages past en voor de deur geparkeerd kan worden.
Welk gereedschap heb je nodig?
Je hebt wat basisgereedschap nodig zoals een schroevendraaier, boormachine, en hamer. Ga je alles zelf doen? Dan heb je misschien ook meer gespecialiseerd gereedschap nodig, zoals een decoupeerzaag.
Gouden tip! Neem in je plan naast je wensen ook de eisen van de RDW en Belastingdienst mee. Elke buscamper moet aan deze eisen voldoen om goedgekeurd te worden bij de RDW keuring en om in aanmerking te komen voor het kwarttarief van de Belastingdienst.
Hoe handig ben je?
Welke dingen kun je zelf en zijn er klussen waar je een vakman voor nodig hebt? Dit bepaalt hoeveel budget hiervoor gereserveerd moet worden.
Welke buscamper past bij jou?
Je budget is rond, de perfecte camper indeling, nodige voorzieningen en reisplannen ook. Dan is het nu tijd om een type bus uit te kiezen. We hebben hieronder een aantal bussen en merken voor je uiteengezet die veel gebruikt worden bij het bouwen van een toekomstige camper. Hierin hebben we onderscheid gemaakt tussen grote en kleine bestelbussen.
Grote bestelbus
Kiezen voor een grote bus heeft voor- en nadelen. Zo nemen grotere campers meer ruimte in beslag, kosten ze meer wegenbelasting en zijn de verzekeringskosten hoger. De voordelen van een grote bestelbus zijn, meer leefruimte en meer opslagruimte voor fietsen of surfplanken onder je bed. Of voor een watertank voor je buiten douche.
Drie populaire grote bestelwagens:
- Fiat Ducato (Peugeot Boxer en Citroën Jumper)
- Mercedes Sprinter
- Volkswagen Crafter
Kleine bedrijfswagen
Een kleinere bestelbus of bedrijfswagen, heeft als voordelen dat je mobieler bent. Hij is gemakkelijker te besturen, wat zeker in van die smalle Europese kronkelstraatjes een plus is. Een kleine bus kun je bijna overal parkeren. En zelfs in de stad is de bus ook prima voor dagelijks gebruik. Qua budget zijn kleine bussen aantrekkelijker. Ze zijn goedkoper in de aanschaf, je betaalt minder wegenbelasting en verzekeringskosten en rijden zuiniger.
Drie populaire kleine bestelwagens:
- Volkswagen Transporter
- Mercedes Vito
- Renault Traffic
De 6 stappen waarin je jouw zelfbouw camper maakt
Het is zover! Je hebt jouw droombus gevonden en een plek waar je hem rustig kunt verbouwen. En het benodigde gereedschap ligt klaar. Het is tijd voor de volgende stappen
Stap 1: Het leegmaken van de bus
Haal alles eruit wat je niet nodig hebt. Maak de bestelbus goed schoon en behandel alle roest. Nu kun je er nog goed bij.
Stap 2: Ramen, ventilatieroosters en dakluiken zagen
Dit is best een lastige klus. Past het binnen je budget, besteed deze klus uit als je het te spannend vindt of niet het juiste gereedschap hebt.
Stap 3: Geluidsdemping & isolatie aanbrengen
Dit is geen overbodige luxe. Het voorkomt roestvorming aan de carrosserie en beschermt tegen de hitte en kou. En vergeet de ontdreuningsplaten niet. Deze verzwaren het metaal en dat zorgt ervoor dat trillingen en geluid gereduceerd worden.
Stap 4: Elektriciteit en zonnepanelen aanleggen
Geef in de plattegrond aan waar je stroom nodig hebt en waar de accu komt te staan. Wil je off grid kamperen, dan zijn zonnepanelen en een omvormer nodig. Tip: bepaal of je de draden in de spanten of langs het plafond wil laten lopen. En label de elektriciteitskabels.
Stap 5: Vloer, wanden en meubels
Pak je plattegrond er weer bij. Daar kun je zien waar alle kastjes, je bed en de meubels komen. Bij een buscamper draait alles om een zo efficiënt mogelijke indeling. Knip eventueel alle meubels uit karton of papier en leg ze in de lege bus. Zo kun je zien hoeveel ruimte er nog overblijft.
Stap 6: Watersysteem, keuken en sanitair aanleggen
Belangrijke vragen hier zijn: wil je warm en koud stromend water? Een douche in de buscamper of een buitendouche? En wil je een toilet binnen of maak je gebruik van het sanitair op campings? Wil je een grote keuken of hoeft dat niet?
Conclusie
Een bus ombouwen tot camper kan een fantastisch project zijn, maar het is belangrijk dat je eerst goed onderzoek doet. In deze blog hebben we de belangrijkste zaken op een rij gezet, zodat jij weet wat er allemaal komt kijken bij het ombouwen van een bus tot jouw droomcamper.
Voelt een zelfbouw camper wat overweldigend? Je kunt het door ons laten doen. Wij hebben drie soorten standaard buscampers, maar je kunt bij ons ook zelf je buscamper samenstellen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op!