Ga naar de inhoud
Hoeveel wegenbelasting betaal je met een buscamper?

Weetjes

-

23 november 2022

Hoeveel wegenbelasting betaal je met een buscamper?

Ga je met je buscamper op pad, dan moet je wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, betalen. Met als uitzondering een oudje van 40 jaar of ouder. Daar betaal je geen wegenbelasting voor. Het tarief van de wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van je buscamper, woonplaats en het soort brandstof. Omdat buscampers over het algemeen enkele maanden per jaar worden gebruikt, kom je in aanmerking voor het speciaal tarief in de wegenbelasting voor campers. Ook wel het kwarttarief voor campers genoemd.

Er zijn 3 mogelijkheden (tarieven) voor de wegenbelasting

 1. Geen wegenbelasting (bussen die rijden op elektriciteit/waterstof of die van 40 jaar en ouder)
 2. Het kwarttarief (bussen met fossiele brandstof tot 40 jaar oud)
 3. Het halftarief (bussen die bedrijfsmatig worden verhuurd)

Let op: eigenaren van een oudere camper betalen per 1 januari 2020 wel een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). De reden hiervoor is dat oude campers vervuilende fijnstof uitstoten. En dat heeft een negatief effect op het klimaat en je gezondheid. 

Je betaalt fijnstoftoeslag wanneer:

 • De fijnstofuitstoot hoger is dan 0,005 g/km
 • Of de fijnstofuitstoot hoger is dan 0,01 g/kWh
 • Het roetfilter verwijderd is
 • Er geen uitstootgegevens bekend zijn en de buscamper een eerste toelatingsdatum heeft van vóór 1 september 2009.

Kwarttarief buscampers

Gebruik je jouw buscamper particulier en voldoe je aan aantal voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor het kwarttarief. Voor een tijdvak van 3 maanden betaal je een kwart van de belasting die je normaliter moet betalen voor een personenauto. Dat is 75% minder aan motorrijtuigenbelasting!

De binnenruimte van uw kampeerauto moet wel voorzien zijn van:

 • Minimaal 2 vaste zitplaatsen
 • Een vaste tafel
 • Slaapplaatsen voor minimaal 2 personen
 • Minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
 • Een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte
 • Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.
 • Een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte

Let op: de aantekening “kampeerauto” of “kampeerwagen” op het kentekenbewijs deel I alleen is niet voldoende om in aanmerking te komen voor het bijzonder tarief.

Voor meer informatie over de eisen aan ombouw en inrichting en het bijzonder tarief wegenbelasting voor campers kunt je terecht op de website van de belastingdienst.

Je camper tijdelijk schorsen

Gebruik je de buscamper een tijdje niet, omdat je liever niet reist in de winter. Dan kun je de buscamper tijdelijk schorsen. Je betaalt dan geen motorrijtuigenbelasting. Hierover lees je alles op de sites van de RDW en de belastingdienst. Schorsen kan online door in te loggen met je DiGiD bij de RDW.

Op zoek naar de ideale bus?

Overweeg je een bus te kopen en om te bouwen naar camper? Maar vind je het spannend om zelf een bus aan te schaffen en kun je wel wat hulp gebruiken bij het ombouwen? Bij Buscamper op maat helpen we je graag met het vinden van een bus en het ombouwen. Neem gerust contact op om jouw ideale buscamper te bespreken. Wij vinden gegarandeerd de meest passende bus bij jouw droom!